Afgelopen juni gaf ik een workshop op een bijzondere plek: het kazerneterrein van het Ministerie van Defensie. Omringd door militaire voertuigen en gepantserde wagens, gingen we aan de slag met een cruciaal thema voor Defensie: hoe gebruik je AI-tools veilig, zonder risico’s voor gevoelige informatie.
Het gebruik van AI zonder risico’s
AI-tools, zoals ChatGPT, zijn mega snel mega populair geworden. Dat is ook wel logisch – ze helpen je routineklusjes weg te werken, zodat je tijd overhoudt voor wat écht belangrijk is. Uit onderzoek van LinkedIn en Microsoft blijkt dat 75% van de werknemers AI gebruikt, maar vaak zonder dat hun organisatie hiervan op de hoogte is. Dat levert risico’s op, zeker als je werkt met vertrouwelijke gegevens, zoals natuurlijk het geval is bij Defensie.
Tijdens de workshop werd al snel duidelijk dat tools zoals ChatGPT niet zomaar ingezet kunnen worden. Deze tools werken via de cloud en slaan data op in datacenters buiten Europa. Niet ideaal als je met gevoelige informatie werkt.
Een mogelijke oplossing? Lokale AI
Een van de belangrijkste inzichten die we bespraken: als je AI op een veilige manier wilt inzetten, is een lokale AI dé oplossing. In plaats van data naar externe servers te sturen, kun je AI-tools laten draaien op je eigen netwerk en datasets. Zo blijft gevoelige informatie binnen de muren van de organisatie. Dit biedt niet alleen meer controle over je data, maar geeft je ook de mogelijkheid om de AI volledig aan te passen aan je eigen behoeften.
Waarom richtlijnen cruciaal zijn
Niet alleen bij Defensie, maar in elke organisatie zijn educatie en duidelijke richtlijnen essentieel voor het veilig gebruik van AI. Iedereen moet weten wat ze wel en niet kunnen invoeren. En waarom. Dit voorkomt dat gevoelige data per ongeluk wordt gedeeld en zorgt ervoor dat AI-tools veilig en effectief worden gebruikt.
Hoe dit precies werkt en waarom je dat niet moet doen, leg ik altijd uit in mijn workshops. Op een leuke manier, zonder het moeilijker te maken dan het is. Educatie is essentieel. En duidelijke richtlijnen vanuit het bedrijf ook.
Op basis van een voorgesprek maak ik de workshop altijd relevant voor het team en het bedrijf. Net zoals ik voor het Ministerie van Defensie heb gedaan.
Dick Arts, Senior Medewerker Assortimentsmanagement, zei dit erover na de workshop:
"Sanne heeft tijdens de workshop alle relevante (en voor de organisatie/afdeling specifieke) zaken geïntegreerd. Hierdoor was er voor alle deelnemers volledige aansluiting. Sanne heeft veel vakkennis en goede presentatie skills. Een echte aanrader."
Wat kun jij doen?
AI-tools kunnen je veel tijd besparen, maar alleen als je ze slim en veilig inzet. Wil je meer weten over hoe jouw organisatie AI kan gebruiken zonder risico’s te nemen op het gebied van data en privacy? Neem contact op via hello@theshortcut.nl of plan een info call met mij in.
Benieuwd hoe andere bedrijven met AI aan de slag gaan? Lees hier hoe Uber efficiënter werkt dankzij de workshop van The Shortcut.’
Comments